Organizacija nepozabne poroke,
ki bo pisana na kožo paru in
kjer bodo uživali vsi prisotni.
Pon-Pet
9.00-17.00

tatjana@chicweddings.si
+386 40 746 331
Kranj, Slovenia

Facebook
Pinterest
Instagram
Poroka na prostem

Organizacija poroke na prostem

Se vama poročni obred v naravi, ob jezeru, v hribih ali na obali morja sliši čudovito? Kaj pa šele poročna zabava pod zvezdami! Res se sliši kot izjemen poročni dan, ampak preden se odločita za poroko pod nebom morata imeti v mislih nekaj stvari 🙂

 

Stroški.

V večini primerov bo poroka na prostem stala več kot poroka v gostilni. V restavraciji dobite prostor, opremo in postrežbo po ceni poročnih menijev in pijače. Večina lokacij ne računa najema prostora ampak vam je njihova dvorana na razpolago v času poročne večerje in zabave. V primeru poroke na prostem morata poskrbeti za catering, opremo oz. vsaj mize in stole, pijačo, šotor (saj mora vedno obstajati plan B) in pod za plesišče ter oder. Ko vsako izmed teh stvari najemata posebej je cena seveda višja. Tudi, če so javne, bosta na nekaterih lokacijah plačala določeno takso zaradi večje skupine ljudi, ki bo prisotna na poroki in zabavi.

Poroka na prostem

 

Mulec Weddings

Zahteve Upravne enote.

Verjetno je prva stvar, ki jo morata preveriti ali je na vajini zaželeni lokaciji poroka sploh mogoča. Če izbereta eno lokacijo, ki ni uradno mesto za poročanje, morata na UE izpolniti vlogo zakaj se želita poročiti ravno tam in oddati prošnjo za poroko na določeni lokaciji. Vsekakor bosta plačala 170€ za stroške prevoza matičarja.

 

Izvajalci.

Za poročne izvajalce morata zagotoviti vse kar potrebujejo, da bodo lahko opravili svoje delo. Predvsem mislim na glasbenike, ki potrebujejo oder, ki je na večini poročnih lokacij na voljo. V kolikor se odločita za poroko na naključnem mestu, bosta verjetno morali sami poskrbeti za oder, v kolikor ga band potrebuje. Preverita z ostalimi izvajalci ali potrebujejo dodatno opremo, oz. seznanite jih s tem, da bo poroka na odprtem dovolj časa v naprej, da se bodo lahko pripravili.

Ustrezna oblačila.

Če imata poroko na prostem, določene obleke in čevlji takoj odpadejo. Ceremonija  na travniku je čudovita ampak ni primerna za tenke in visoke petke. Poročna obleka z dolgo vlečko tudi ni najboljša rešitev, saj si zagotovo ne želiš celega dne preživeti v umazani oz. obleki pobarvani v zeleno 🙂 Izberita lepe obleke v katerih se počutite udobno in katere se ujemajo z okolico. Preveč razkošna princeskina obleka zagotovo bolj paše v elegantne poročne dvorane. Ni slaba ideja, da tudi svate malo usmerita  glede izbire oblek. V vabila lahko napišeta kakšen je dress code 🙂

Poroka na prostem

 

The Quiet Wolf Photography

Dostop do lokacije.

Lokacije v naravi so čudovite ampak velikokrat težje dostopne. Če sta rada v hribih in se želita tudi tam poročiti premislita ali bodo vaši svatje lahko prišli do tja. Nihče si ne želi daleč hoditi v elegantnih oblekah in čevljih. Ali je na lokaciji dovolj parkirnih mest? Opcija je seveda tudi organiziran prevoz.

 

Parkirni prostor.

Na izbrani poročni lokaciji morata zagotoviti zadostno število parkirnih mest, ne preveč daleč od mesta obreda in zabave. V kolikor ga v bližini lokacije ni, potem poskrbita za organiziran prevoz do lokacije in nazaj.

 

Transport.

V kolikor si vseeno želita odročno lokacijo na prostem, daleč od civilizacije 😀 poskrbita za transport svatov oz. avtobuse in kombije. Poskrbeti morata tudi za odhod tudi,če ne bodo šli vsi istočasno domov. Ker večina svatov ostane do razreza poročne torte, je lahko  prvi odhod 30 minut po tem. Nato lahko organizirata prevoz na vsako uro.

Poroka na prostem
Albare Weddings

Časovna omejitev glasbe.

Pozanimajta se koliko daleč od vajine lokacije so hiše. Sigurno si ne želita zaključiti poročno slavje zgodaj.

Vreme.

Poroka na prostem zahteva več znanja o vremenu na določeni lokaciji 🙂 Pozanimajta se kakšno je vreme na izbrani lokaciji v času, ko se želita poročiti. Imejta v mislih, da je na nekaterih lokacijah (hribi) vreme zelo nepredvidljivo in se lahko zelo hitro spremeni. Previsoke ali prenizke temperature, dež, veter, vlaga…lahko uničijo vzdušje.

 

Plan B.

Zato je vedno treba imeti plan B 🙂 Vem, da je poroka na prostem nekaj posebnega ampak v kolikor ne bo šlo po sreči morata poskrbeti za drugo opcijo- poroka v zaprtem prostoru ali vsaj v šotoru.

 

Sanitarije.

Če se odločita za poroko na prostem boste morali poskrbeti za prostor kjer se bodo svatje lahko osvežili in šli na potrebo.  V sanitarne proste lahko date košarice s prvo pomočjo za svate (dezodoranti, kreme proti komarjem, obliži…).

 

Ozvočenje tekom obreda.

Na prostem je vsekakor treba zagotoviti ustrezno ozvočenje za matičarja in pooblaščenca saj si vsi svatje zagotovo želijo slišati uradni del. Verjetno bodo glasbeniki imeli svoje ozvočenje in bodo lahko poskrbeli za ozvočenje za matičarja. V kolikor nimajo ustreznega ozvočenja, ga bosta morala priskrbeti sama.

 

Dobro počutje 🙂

Ker smo na prostem in je vreme nepredvidljivo, morata v vsakem primeru poskrbeti za dobro počutje svatov. Lahko priskrbita senčnike/dežnike, klobuke, pahljače, zvečer pa dekice. Tukaj poroka na prostem postane še bolj zanimiva! Lahko se igrate z različnimi dodatki, ki bodo vašim gostom še posebej zanimivi 🙂

Poroka na prostem

Varnostniki.

Restavracije in ostale lokacije za poročno slavje zadolžijo enega svojih zaposlenih, da skrbi za parkirane avte. V primeru poroke na naključnem prostoru bosta morala sama najeti varnostnika. Tudi, če se vam zdi ta strošek odveč, premislita še enkrat, ker takšne stvari res lahko uničijo vašo popolno poroko na prostem.

 

Osvetljava.

Če je poroka na naključni lokaciji verjetno nihče ni poskrbel za osvetljavo prostora. Tudi za to bosta poskrbela sama. Če je poroka v šotoru je nekoliko lažje napeljati osvetljavo.

 

Vzdrževanje temperature.

Če se želita poročiti v poletnih mesecih imejta v mislih, da je čez dan lahko zelo vroče in, da je zaradi dobrega počutja svatov, dobro poskrbeti za hlajene. Seveda, če sta poročna zabava in večerja zunaj, v poštev kot hladilno sredstvo pridejo edino pahljače 🙂 Zvečer se lahko shladi in je lepo, če zagotovite nekaj dekic za svate, ki niso toliko aktivni na plesišču 🙂 V kolikor se par dni pred poroko temperature nenadoma znižajo, prav vam bodo prišli tudi plinski grelniki.

 

Izbira rož.

Ker se boste na prostem verjetno poročili poleti se poskušajta izogniti občutljivim rožam, saj si gotovo želite, da bodo vaši aranžmaji in šopki lepi čez cel dan. Vrtnice, dalije in nagelji so recimo bolj odporne rože. Po drugi strani so šlajer in potonike posebej privlačne insektom. Z veliko različnimi vrstami zelenja in bolj odpornimi cvetlicami ne boste zgrešili.

Poroka na prostem

Led in osvežilne pijače.

Premislita o koktajl baru, pivu v lesenih sodih ali samokolnici napolnjeni z ledom. Postavita tudi posode iz katerih si bodo svatje sami lahko dodajali led v pijačo. Kaj pa skrinja s sladoledom? <3

Torta.

Ko gre za poroko na prostem, morata poskrbeti tudi za ustrezen in dovolj velik hladilnik za poročno torto. Ker se torta po navadi streže ob polnoči ali, sigurno po večerji, mora zdržati cel dan. Hladilni boksi so le za transport in zdržijo samo nekaj ur. Preverita pri izbranem cateringu ali lahko zagotovijo ustrezen prostor za poročno torto.

Če si res želita poroko in poročno večerjo na prostem Go for it! 🙂 Pa kljub vsem oviram in dodatnim stroškom, ne dvomim, da bo vajin poročni dan popoln. Poroka na prostem samo zahteva več organizacije in več je stvari, ki jih ne smeta spregledati. Če potrebujeta pomoč pri organizaciji popolne poroke na prostem ali imata kakšna vprašanja, sem vama na voljo na tatjana@chicweddings.si 🙂

Leave a reply