Organizacija nepozabne poroke,
ki bo pisana na kožo paru in
kjer bodo uživali vsi prisotni.
Pon-Pet
9.00-17.00

tatjana@chicweddings.si
+386 40 746 331
Kranj, Slovenia

Facebook
Pinterest
Instagram

Koliko stane poroka?

Najpogosteje vprašanje katerega mi pari zastavijo: koliko naju bo stala poroka? To je tudi vprašanje na katerega ni enostavnega odgovora, ampak se bom v tej objavi potrudila čim bolj podrobno opisati poročne stroške.

Poročna lokacija

Eden izmed redkih variabilnih stroškov na poroki in v večini primerov največji strošek. Nekatere lokacije računajo posebno najem prostora in posebno menije ter pijačo, pri nekaterih je najem že vštet v ceni menija. Poročni meniji v gostilnah se gibljejo od 25, 30€ dalje. Seveda, cena menija je odvisna od izbora menija, števila hodov, ali je hrana strežena ali je samopostrežna (bife). Cena poročnega menija je tudi odvisna od same lokacije. Namreč, eni poročni prostori so bolj prestižni zaradi svoje lokacije ali samega izgleda, opreme in udobja. Po navadi se v takšnih objektih streže tudi bolj popoln, več hodni meni.  V kolikor se odločita za eno izmed takšnih poročnih lokacij,  računajta, da se meniji začnejo pri 50€. Pri najemu poročnega prostora se nujno pozanimajte ali obstaja omejitev glede glasbe in časovna omejitev. Vsekakor je nujno podpisati pogodbo s poročno lokacijo, kot tudi z vsakim izbranim ponudnikom. V kolikor imate veliko svatov, se cena poroke dosti razlikuje glede na izbiro menija.

Restavracija Šobec, Foto: Albare

Poročni fotograf

Cene fotografov se zelo razlikujejo in lahko dosti vplivajo na celotno ceno poroke. Najprej premislita za koliko časa potrebujeta poročnega fotografa in koliko fotografov bo zadostovalo. Izhajajta iz časovnice in podrobnosti poročnega dne. Ali želita fotografije urejanja neveste in ženina, ali se bosta urejala na isti ali na različnih lokacijah, kdaj bo zbor svatov, kdaj je predviden razrez torte… Cene se razlikujejo tudi od števila obdelanih fotografij, ki jih prejmeta po navadi v spletni galeriji ali na USB ključku. Manjši paketi oz. ponudbe fotografiranja za manj ur in z enim fotografom se začnejo že pri 400€. Za 14 ur z dvema fotografoma bosta v povprečju odštela 1200-2000€. Poleg pogodbe s poročnim fotografom, vedno svetujem tudi predporočno fotografiranje, da se navadite eni na druge že pred poroko. V ponudbi fotografov boste našli tudi foto knjige, zahvalne fotografije in marsikaj drugega.

Foto: Sanja’s Visuals

Poročna glasba

Najprej se odločita ali sta raje za band ali za DJ. Cene ansamblov za poročno zabavo so odvisne od ur igranja in velikokrat tudi od članov v zasedbi. Recimo, večina bandov vsebuje kitaro, bobne, klaviature. Vidva sta si zaželela saksofon in ga nekateri glasbeniki lahko zagotovijo, seveda z doplačilom. Cene bandov za poročno zabavo se gibljejo od 800€ dalje. Cene pri DJ so nekoliko nižje od 600€ dalje. Pozanimajta se kakšno dodatno opremo ponujajo band in DJ (talna megla, osvetljava prostora, ozvočenje), ker bi na videz poceni ponudbe lahko na koncu stale več.

Ansambel Aufbix, Foto: Dejan Žagar

Poročni videograf

Podobno kot pri fotografih, cene so odvisne od števila ur snemanja, koliko snemalcev bo prisotno na poroki ter od trajanja videa. Ali želita samo kratek video (3 do 5 minut) ali želita tudi daljši film (30-60minut)? Za celotno snemanje poročnega dne in krajši video se cene začnejo pri 600€. Za krajši video in daljši film, dva fotografa in celodnevno snemanje bosta odštela od 800€ dalje.

Restavracija Šobec, Foto: Mulec Weddings

Poročna torta in slaščice

Cene poročnih trot se začnejo pri 2-2,5€ in dosežejo tudi 8€ na kos. Odvisno od izbranega okusa, izgleda in designa torte, dekoracije, ali je torta eno nadstropna ali večnadstropna. Če sta si poleg torte zaželela tudi sladko mizo z različnimi mini slaščicami kot so muffini, cakepops, krofi, sladice v kozarčkih in podobno se cene giblje od okoli 1-1,5 za one-bite sladice in od 2€ dalje za večje slaščice. S slaščičarjem se posvetujte koliko veliko torto potrebujete glede na število odraslih svatov in otrok, saj so pri večini kosi zares veliki smile  Na poročni lokaciji se pozanimajte o stroških razreza in postrežbe torte.

Yammy Tammy, Foto: Tanja in Jani

Glasba pri poročnih obredih

Cene se razlikujejo od ur igranja in članov v zasedbi. Lepo je, če glasbeniki, ki spremljajo obred nadaljujejo z igranjem tudi po obredu, med zdravico in postrežbo. Za 2, 3 ure igranja so cene od 200€ naprej. Preverite ali vaši glasbeniki za poročno zabavo lahko poskrbijo tudi za spremljavo pri obredih, ker bi se tako dalo prihraniti nekaj denarja.

Petje na poroki U & I, Foto: Tanja in Jani

Poročni šopek in dekoracija

Cena dekoracije je vsekakor odvisna od vrste in količin cvetja, ki je odvisna od števila svatov oz. števila in razporeditve miz. V kolikor se odločite za marjetice bo vajina dekoracija zelo ugodna, v kolikor so vajina izbira orhideje, je lahko cena desetkrat višja. Naši pari so v povprečju za dekoracijo odšteli od 800€ do 1500€. Dekoracija zajema okrasitev poročne lokacije, cerkve, poročni šopek, dekoracijo na mizah, naprsne šopke… Ne vesta kako izbrati pravo dekoracijo? Z veseljem pomagamo, napišita nam svoje želje na info@chicweddings.si .  Lahko vam pomagamo tudi pri poročnih tiskovinah- od save the date kartic do zahval in ostalih poročnih dodatkov kot so naprsni šopki, darilca za svate, table dobrodošlice… Preverita tudi našo ponudbo poročne opreme za najem.

Chic Weddings, Foto: Mulec Weddings

Poročne obleke

Tudi tukaj so si cene različne in lahko zelo vplivajo na skupno ceno poroke. Nekatere neveste dobijo svojo popolno obleko na razprodajah za 150€, nekatere se zaljubijo v dizajnersko obleko za 1000€, nekatere si pa dajo šivati obleko po meri. V poročnih salonih se pozanimajte o stroških popravkov na obleki. Nekateri ženini najdejo obleko v trgovinah kot je Zara za 100-150€. V kolikor se odločite za poročne salone, se cene gibljejo okoli 400€ do 600€ za moške obleke.

Poročni atelje Karizma, Foto: Tanja in Jani

Poročni prstani

Najprej premislita ali si želita prstane iz zlata, srebra, titana, lesa ali si jih bosta tetovirala smile A si želita diamantke na poročnih prstanih, koliko velika oz. široka bosta prstana in podobno. V zlatarni vama najbolj bodo znali svetovati. Naši pari so v povprečju za prstana odštevali 700€-1000€. Tudi so pari, ki so za svoje sanjske prstane dali 400€. Pomembno je, da vama bodo všeč 🙂

Zlatarnica, Foto: Tanja in Jani

Matičar in obred

V kolikor se poročita izven uradnih prostorov Upravnih enot, je fiksen potni strošek v višini 170€ za matičarja in pooblaščenca. Na lokaciji se pozanimajta ali in koliko računajo pripravo prostora za civilni obred. Cena poroke oziroma poročnega obreda je lahko zelo odvisna od tega stroška. Cene se gibljejo od 300€ do 900€, na nekaterih poročnih lokacijah ne bosta imela tega stroška, seveda v kolikor bosta tam imela tudi poročno večerjo.

Mestni vrh, Foto: Albare

Varstvo otrok

V kolikor bosta na poroki  imela tudi mlajše svate je vsekakor priporočljivo za njih organizirati animacijo. Cene so odvisne od števila otrok, čas za katerega potrebujete animacijo ter koliko animatorjev bo prisotno. Za dva animatorja in 3 ure animacije z dodatno zabavo (kot je poslikava obraza) poleg igre, boste odšteli okoli 120€ do 150€.

Varuška Živa

Vas zanima kako sta Urša in Sandi izbrala svoje poročne ponudnike in na kaj sta bila pozorna? Preberite v tej objavi.

Če ne vesta iz kje začeti in kje lahko prihranita denar, mi pišita na tatjana@chicwedings.si .

Skupna cena poroke je verjetno večini parov še zmeraj neznana 🙂 ampak počasi, tekom procesa načrtovanja boste ugotavljali koliko vas bo kaj stalo. Seveda, najboljše je, da imate poročni budget ali vsaj najvišjo možno ceno poroke, ki ste jo pripravljeni plačati. Dobro bi bilo, da v naprej veste kaj vam je najbolj pomembno in kjer ne boste toliko gledali na proračun ter da veste katere so stvari na katerih boste lahko prihranili denar, saj vam niti ne pomenijo veliko.

Leave a reply